top of page
Image by Brooke Lark

NutriBlog

Εικόνα συγγραφέαΔέσποινα Ξανθοπούλου

Χριστουγεννιάτικη γεμιστή γαλοπούλα!

Υλικά για 6-8 μερίδες

  • 1 ολόκληρη γαλοπούλα περίπου 3,5 κιλά

  • 500γρ μοσχαρίσιο κιμά

  • 20 κάστανα

  • 400γρ καστανό ρύζι ή πλιγούρι

  • 100γρ κουκουνάρι

  • 1 χούφτα καρύδια (χοντροκομμένα)

  • 90γρ. cranberries

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι

  • 2 σκελίδες σκόρδο

  • 15γρ. μαιντανό

  • 2 φλιτζάνια νερό

  • 6 κ.σ ελαιόλαδο

  • Αλάτι και φρέσκο τριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Αφού έχουμε βράσει τα κάστανα, τα καθαρίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

  • Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και προσθέτουμε τον κιμά ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα.

  • Προσθέτουμε το νερό μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε την γέμιση να μαγειρευτεί για μισή ώρα περίπου (με σκεπασμένη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά).

  • Μόλις η γέμιση απορροφήσει όλα τα υγρά, είναι έτοιμη.

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

  • Τοποθετούμε με ένα κουτάλι προσεκτικά την γέμιση στην γαλοπούλα, προσθέτωντας από πάνω τα μυρωδικά της αρεσκείας μας.

  • Την βάζουμε σε ενα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα και τυλίγουμε καλά με αλουμινόχαρτο.

  • Ψήνουμε για περίπου 2 1/2 ώρες στον αέρα (αφαιρώντας το αλουμινόχαρτο μισή ώρα πριν για να πάρει χρώμα).

Καλές γιορτές με υγεία!





Comments


bottom of page