Υλικά για 6-8 μερίδες
1 ολόκληρη γαλοπούλα περίπου 3,5 κιλά
500γρ μοσχαρίσιο κιμά
20 κάστανα
400γρ καστανό ρύζι ή πλιγούρι
100γρ κουκουνάρι
1 χούφτα καρύδια (χοντροκομμένα)
90γρ. cranberries
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
15γρ. μαιντανό
2 φλιτζάνια νερό
6 κ.σ ελαιόλαδο
Αλάτι και φρέσκο τριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Αφού έχουμε βράσει τα κάστανα, τα καθαρίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και προσθέτουμε τον κιμά ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε το νερό μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε την γέμιση να μαγειρευτεί για μισή ώρα περίπου (με σκεπασμένη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά).
Μόλις η γέμιση απορροφήσει όλα τα υγρά, είναι έτοιμη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Τοποθετούμε με ένα κουτάλι προσεκτικά την γέμιση στην γαλοπούλα, προσθέτωντας από πάνω τα μυρωδικά της αρεσκείας μας.
Την βάζουμε σε ενα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα και τυλίγουμε καλά με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε για περίπου 2 1/2 ώρες στον αέρα (αφαιρώντας το αλουμινόχαρτο μισή ώρα πριν για να πάρει χρώμα).
Καλές γιορτές με υγεία!
Comments