top of page
Image by Brooke Lark

NutriBlog

Εικόνα συγγραφέαΔέσποινα Ξανθοπούλου

Σπιτική τυρόπιτα με αλεύρι ολικής

Υλικά για το φύλλο:

  • 600γρ αλεύρι ολικής

  • 250ml χλιαρό νερό

  • 3 κ.σ ελαιόλαδο

  • Λίγο ξίδι

  • Λίγο αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 100γρ ανθότυρο

  • 200γρ λευκό τυρί με 12% σε λιπαρά

  • 200γρ τυρί τριμμένο Ζεμύθα (Ήπειρος)

  • 300γρ μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες

  • 200γρ γιαούρτι 2% σε λιπαρά

  • 1 κ.σ ελαιόλαδο

  • Λίγο σουσάμι

  • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, μοσχοκάρυδο


Εκτέλεση:

  • Σε ένα μπόλ, βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι και δημιουργούμε μια λακούβα.

  • Έπειτα ρίχνουμε μέσα το ξύδι, το ελαιόλαδο και αρχίζουμε να ανακατεύουμε προσθέτοντας σταδιακά και το νερό.

  • Ζυμώνουμε καλά ώσπου το ζυμάρι να μην κολλάει στα χέρια μας και τα αφήνουμε περίπου μισή ώρα να ξεκουραστεί.

  • Στην συνέχεια το χωρίζουμε σε 4 κομμάτια και με την βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε 4 λεπτά φύλλα.

  • Παράλληλα ετοιμάζουμε την γέμιση ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά μαζί.

  • Από τα φύλλα που ανοίξαμε απλώνουμε τα δύο κάτω, λαδώνουμε με λίγο ελαιόλαδο και στρώνουμε την γέμιση.

  • Τοποθετούμε τα υπόλοιπα 2 φύλλα από πάνω, λαδώνουμε με λίγο ελαιόλαδο, ρίχνουμε το σουσάμι και κόβουμε την πίτα μας σε κομμάτια.

  • Ψήνουμε για περίπου 50λεπτά στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο.





Comments


bottom of page