Η νηστεία κατά την περίοδο των Χριστουγέννων διαρκεί 40 ημέρες και χαρακτηρίζεται από αποχή τροφίμων ζωικής προέλευσης όπως γαλακτοκομικών προϊόντων, αυγών και κρέατος.
Η διατροφή μας καθόλη την διάρκεια της νηστείας, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως παραλλαγή της χορτοφαγίας καθώς αποτελείται από φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια, θαλασσινά και ξηρούς καρπούς.
Μια χορτοφαγική ή νηστίσιμη διατροφή είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, πρωτείνες φυτικής προέλευσης, ω-3 και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Ενώ παράλληλα μειώνεται η κατανάλωση κορεσμένων και trans λιπαρών.
Ποια τα οφέλη της νηστείας στην υγεία μας?
• Συμβάλλει στην μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης
• Στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης
• Βοηθά στην αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών
• Μπορεί να ελαττώσει το σωματικό μας βάρος
Όσον αφορά την πρόσληψη ανόργανων συστατικών ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίνεται στο ασβέστιο τον ψευδάργυρο, το μαγνήσιο και τον σίδηρο.
Επειδή η απαιτούμενη ημερήσια πρόσληψη του ασβεστίου προέρχεται κυρίως από τα γαλακτοκομικά προιόντα θα πρέπει να συμπεριλάβουμε στην καθημερινοτητά μας τροφές όπως το ταχίνι, τα αμύγδαλα, τα φασόλια, τα βλήτα ή τα ραδίκια και το πορτοκάλι που είναι εύκολα απορροφήσιμα.
Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο αποτελούν η μπανάνα, η βρώμη, το μπρόκολο, το καλαμπόκι και το τόφου, ενώ τον ψευδάργυρο τον συναντάμε στα στρείδια, τα κάσιους, τα ρεβύθια και το κινόα.
Ο σίδηρος που περιέχεται στις φυτικές τροφές (αποξηραμένα φρούτα, όσπρια, ηλιόσποροι,
κολοκυθόσποροι, φουντούκια, αμύγδαλα, αρακάς, παντζάρι κ.α) απορροφάται πιο δύσκολα στον οργανισμό μας γιαυτό θα πρέπει να συνδυάζεται με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C ( ακτινίδιο, λεμόνι, πολύχρωμες πιπεριές, παπάγια) ή β-καροτένιο (καρότα, σπανάκι, μπρόκολο).
Ωστόσο για να αποφύγουμε τις διατροφικές ελλέιψεις καθόλη την διάρκεια της νηστείας, θα πρέπει να ακολουθούμε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά καλύπτοντας τις ενεργειακές μας ανάγκες.
Comments