Μιλώντας για τα κάστανα, το μυαλό μας παραπέμπει σε όμορφες φθινοπωρινές και χειμερινές εικόνες. Σε όποια μορφή τους και να τα καταναλώσουμε τα οφέλη τους για την υγεία μας είναι πολλά.
Οι λόγοι για τους οποίους είναι τόσο ξεχωριστά με μεγάλη διατροφική αξία αναλύονται παρακάτω: •Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
Η περιεκτικότητα τους σε ίνες τα καθιστά τρόφιμο χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, ο οποίος επιτρέπει στο σάκχαρο του αίματος να αυξάνεται αργά. Μόλις 100 γρ. αποδίδουν περίπου 8,1 γρ. φυτικών ινών ,δηλαδή περίπου το 21% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.
•Ένα άλλο μοναδικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι αποτελούνται κυρίως από άμυλο (υδατάνθρακες) σε αντίθεση με άλλα είδη σπόρων και ξηρών καρπών που είναι πλούσια σε λιπος.
Οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχει δεν αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα όπως οι απλοί υδατάνθρακες καθιστώντας τα ιδανικό σνακ (με μέτρο πάντα) και για τα διαβητικά άτομα.
•Είναι πλούσια σε φολικό οξύ, το οποίο είναι απαραίτητο για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.
•Είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνη C.
Καταναλώνοντας 50γρ κάστανα (ψημένα) μας καλύπτουν παραπάνω από το 20% των αναγκών μας.
Για να διατηρήσουμε περισσότερη βιταμίνη C κατά το μαγείρεμα, μπορούμε να τα βράσουμε ή να τα ψήσουμε σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.
•Αποτελούν καλή πηγή μετάλλων όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος.
•Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους καρπούς είναι σχετικά χαμηλά σε θερμίδες και λίπη. Περίπου 3 μεσαία κάστανα είναι ισοδύναμα με 1 φέτα ψωμί.
•Μπορούν να καταναλωθούν από άτομα που ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη.
Για τον λόγο αυτό, είναι ένα από τα δημοφιλή συστατικά στην παρασκευή σκευασμάτων χωρίς γλουτένη που προορίζονται για χρήση σε άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη, αλλεργία στο σιτάρι και κοιλιοκάκη.
•Συνίσταται για άτομα με χαμηλά επίπεδα καλίου.
•Αποτελούν πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων όπως το ελαϊκό οξύ, βοηθώντας στη μείωση της LDL(κακή χοληστερόλη) και στην αύξηση των επιπέδων HDL(καλή χοληστερόλη) στο αίμα.
•Επιπλέον, είναι πλούσια σε πολλές σημαντικές ομάδες βιταμινών του συμπλέγματος Β όπως η νιασίνη, πυριδοξίνη, θειαμίνη και η ριβοφλαβίνη.
•Τέλος τα ωμά κάστανα είναι ασφαλή για κατανάλωση για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, περιέχουν ταννικό οξύ, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν ερεθισμό στο στομάχι ή ναυτία για τον λόγο αυτό καλό θα ήταν να καταναλώνονται κυρίως ψητά.
コメント