Το μητρικό γάλα αποτελεί το ιδανικό φαγητό για τα βρέφη. Είναι ασφαλές, καθαρό και περιέχει αντισώματα που βοηθούν στην προστασία από πολλές κοινές παιδικές ασθένειες.
Παρέχει όλη την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το βρέφος για τους πρώτους μήνες της ζωής του και συνεχίζει να παρέχει έως και τις μισές ή περισσότερες από τις διατροφικές ανάγκες ενός παιδιού κατά το δεύτερο μισό του πρώτου έτους του.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι περισσότερες γυναίκες αποθηκεύουν περίπου 2 έως 5 kg κυρίως στον λιπώδη ιστό, ως αποτέλεσμα φυσιολογικής προετοιμασίας του σώματος για τη γαλουχία.
Οι διατροφικές απαιτήσεις κάθε γυναίκας διαφέρουν κατά τη διάρκεια της γαλουχίας και του
θηλασμού. Στην πλειοψηφία όμως χρειαζόμαστε επιπλέον 500 kcal / ημέρα προκύπτοντας από τον μέσο όγκο του μητρικού γάλακτος που παράγεται (μέσος όρος 780 mL, εύρος 450-1200 mL) και την ενεργειακή περιεκτικότητα του (67 kcal / 100 mL).
Αυτή η ποσότητα ωστόσο μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το μεταβολισμό, το βάρος το επίπεδο δραστηριότητάς και την έκταση του θηλασμού κάθε μητέρας.
Η γαλουχία θεωρείται επιτυχής όταν το μωράκι μας παίρνει το κατάλληλο βάρος. Γι αυτό οι
απαιτήσεις πολλών μικροθρεπτικών συστατικών αυξάνονται σε σύγκριση με την εγκυμοσύνη, με εξαίρεση τις βιταμίνες D και K, το ασβέστιο, το φθόριο, το μαγνήσιο και τον φώσφορο, όπου συνιστάται στις μανούλες να συνεχίζουν να λαμβάνουν προγεννητική βιταμίνη καθημερινά.
Η απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της γαλουχίας δεν επηρεάζει συνήθως την ποσότητα ή την ποιότητα του μητρικού γάλακτος, για αποφυγή όμως διατροφικών ελλείψεων κάθε μητέρας είναι σημαντικο να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε καλές πηγές πρωτεΐνης όπως (άπαχο κρέας, ψάρια *προσοχή σε όσα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, γιαούρτι, αυγά,προϊόντα ξηρών καρπών και σπόροι, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως).
Το να τρώμε καλά όταν θηλάζουμε είναι εξίσου σημαντικό με τη σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Φροντίζουμε αυτές οι επιπλέον θερμίδες που πρέπει να λαμβάνουμε να είναι επωφελείς τόσο για εμάς όσο και το μωρό μας επιλέγοντας τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και μακροθρεπτικά συστατικά παρέχοντας στον οργανισμό μας την ενέργεια που χρειάζεται.
Δεν ξεχνάμε ότι το μητρικό γάλα στην πλειοψηφία αποτελείται από νερό, γιαυτο είναι απαραίτητο να παραμείνουμε ενυδατωμένοι και σ αυτό το στάδιο της ζωης μας.
Όσον αφορά τις μανούλες που προσπαθούν να θηλάσουν δίδυμα και τρίδυμα, η παραγωγή γάλακτος καθορίζεται κυρίως από τη βρεφική ζήτηση και όχι από τη μητρική ικανότητα γαλουχίας με αποτέλεσμα η προσφορά να ικανοποιεί τη ζήτηση!
Παράγοντες όπως το άγχος και το κάπνισμα μπορούν να μειώσουν την παραγωγή του μητρικού γάλακτος, αλλά η ποσοτική και θερμιδική αξία του δεν αλλάζει με τη δίαιτα και την άσκηση.
Η καφεΐνη (καφές, ενεργειακά ποτά, σοκολάτα, τσάι) και το αλκοόλ είναι καλό να αποφεύγονται τελείως ή να καταναλώνονται σε ελάχιστη ποσότητα καθόλη την διάρκεια του θηλασμού για να μην επηρεάσει δυσμενώς το βρέφος.
Επειδή οι προτιμήσεις όλων των τροφίμων και οι διατροφικοί περιορισμοί είναι διαφορετικοί,
συνιστάται μια εξατομικευμένη διατροφική προσέγγιση λαμβάνοντας υπόψη μας την διατροφική κατάσταση και τον δείκτη μάζας σώματος κάθε μητέρας ξεχωριστά.
Comments