Τι είναι η βιολογική γεωργία;
Η λέξη «βιολογική» αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες μεγαλώνουν και επεξεργάζονται τα γεωργικά προϊόντα, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, γαλακτοκομικά και κρέας.
Τα υλικά και οι πρακτικές που ΔΕΝ επιτρέπονται στη βιολογική γεωργία περιλαμβάνουν:
•Συνθετικά λιπάσματα για προσθήκη θρεπτικών συστατικών στο έδαφος
•Ακτινοβολία για τη συντήρηση τροφίμων ή για την εξάλειψη ασθενειών ή παρασίτων
•Αντιβιοτικά ή αυξητικές ορμόνες για ζώα
•Λυματολάσπη ως λίπασμα
•Τα περισσότερα συνθετικά φυτοφάρμακα για τον έλεγχο των παρασίτων.
Ποια τα πιθανά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία:
• Υπάρχουν ενδείξεις για χαμηλότερο κίνδυνο αλλεργιών στην παιδική ηλικία.
• Θρεπτικές ουσίες: Μελέτες έχουν δείξει μικρές έως μέτριες αυξήσεις σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά στα βιολογικά προϊόντα. Η καλύτερη απόδειξη σημαντικής αύξησης είναι σε ορισμένους τύπους φλαβονοειδών, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
• Κατάλοιπα φυτοφαρμάκων. Στη βιολογική γεωργία, η χρήση φυτοφαρμάκων είναι περιορισμένη ενώ στα συμβατικά φρούτα και λαχανικά τα κατάλοιπα αποτελούν την κύρια πηγή έκθεσης στον άνθρωπο.
• Τοξικές ουσίες. Το κάδμιο είναι μια τοξική χημική ουσία που βρίσκεται φυσικά στα εδάφη και απορροφάται από τα φυτά. Στις βιολογικές καλλιέργειες τα χαμηλότερα επίπεδα καδμίου μπορεί να σχετίζονται με την απαγόρευση συνθετικών λιπασμάτων στη βιολογική γεωργία.
• Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά, τα οργανικά γαλακτοκομικά προϊόντα, και πιθανώς και το κρέας, έχουν περίπου 50% υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα ωμέγα-3 σε σύγκριση με τα συμβατικά προϊόντα.
• Βακτήρια. Η χρήση αντιβιοτικών είναι λιγότερο έντονη στη βιολογική παραγωγή.
• Ανθρώπινη υγεία. Αναμένεται ότι οι καταναλωτές που τρώνε τακτικά βιολογικά τρόφιμα να έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης αρκετών χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
• Τέλος έχει παρατηρηθεί ότι οι καταναλωτές που προτιμούν τα βιολογικά τρόφιμα έχουν συνολικά πιο υγιεινά διατροφικά πρότυπα, συμπεριλαμβανομένης της υψηλότερης κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων και χαμηλότερη κατανάλωση κρέατος.
Comments