Οι σπόροι chia αποτελούν έναν από τους πιο θρεπτικούς βρώσιμους σπόρους που έχουμε στη διάθεσή μας και συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο υγιεινών superfoods στον πλανήτη.
Ανήκουν στην οικογένεια salvia hispanica, που προέρχεται από το κεντρικό και νότιο Μεξικό και είναι μέρος της οικογένειας των δυόσμων.
Παρά το μικρό τους μέγεθος, είναι γεμάτοι από σημαντικά θρεπτικά συστατικά καθώς μόλις 2 κ.σ (28 γραμμάρια) αποδίδουν:
• 140 θερμίδες
• 4 γραμμάρια πρωτεΐνης
• 11 γραμμάρια ινών
• 7 γραμμάρια ακόρεστου λίπους
• 0 γραμμάρια ζάχαρη
Ποιά τα κύρια οφέλη τους στην υγεία μας?
• Καλή πηγή πρωτεΐνων: Περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας μειώνοντας την όρεξη και κρατώντας μας χορτάτους για περισσότερη ώρα. Μπορούν να καταναλώνονται ακόμη και από άτομα που δεν χρησιμοποιούν ζωικά προϊόντα.
• Πλούσια σε αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν την παραγωγή ελεύθερων ριζών και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
• Πλούσια σε φυτικές ίνες: Οι φυτικές ίνες βοηθούν να παραμείνουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα και προάγουν την καλή υγεία του εντέρου ανακούφιζοντας από τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας.
• Πλούσια σε ω-3 λιπαρά λιπαρά οξέα: Τα λιπαρά οξέα βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς.
• Χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα: Χάρη στο γεγονός ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι σπόροι chia μπορούν να επιβραδύνουν την απορρόφηση του σακχάρου στον οργανισμό μας.
• Πηγή μετάλλων: Αποτελούν καλή πηγή φωσφόρου, ασβεστίου και μαγνησίου συμβάλλοντας στην υγεία των οστών.
• Δεν περιέχουν γλουτένη: Είναι ιδιαίτερα ευεργετικοί και για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη.
• Μεταπροπονητικό γεύμα: Η υψηλή περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, ανόργανα συστατικά και ω-3 λιπαρά, βοηθά στην αναπλήρωση ενέργειας μετά από σωματική δραστηριότητα.
Πώς να τους εντάξουμε στη διατροφή μας;
Δεδομένης της ζελατινώδους υφής του όταν αναμιγνύεται με νερό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο των αυγών στο ψήσιμο.
Λόγω της ουδέτερης γεύσης τους είναι εύκολο να τους προσθέσουμε στα δημητριακά πρωινού, στο γιαούρτι ή στις σαλάτες, σε κάποιο smoothie, στο κουρκούτι του ψωμιού, σε σούπες ακόμη και muffins.
Επειδή η υπερβολική κατανάλωση σπόρων chia μπορεί συχνά να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα είναι σημαντικό να μην ξεπερνάμε τα 30-40γραμμάρια σπόρων chia μέσα στην ημέρα.
Opmerkingen